poniedziałek, 11 marca 2013

Tort ciasteczkowy

 Tort ciasteczkowy




Biszkopt kakaowy (tortownica 24cm):
  • 8 jaj 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 pełne łyżki kakao 
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka i wymieszać mikserem. Mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem wymieszać, przesiać i wmieszać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 180ºC około 45 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z formy. Całkowicie wystudzić, następnie przeciąć na 3 blaty.

Krem ciasteczkowy:
  • 180g gorzkiej czekolady
  • 600 ml śmietany 30%
  • Wafelki kakaowe (ok. 50g)
  • Cukierki "Białe Michałki" - kilka sztuk
  • Orzechy laskowe 
Połamaną czekoladę podgrzewać ze śmietaną i mieszać aż do powstania jednolitej masy. Pozostawić do wystudzenia na kilka godzin. Ubijać śmietanę i wsypać pokruszone wafelki, pokrojone cukierki i podprażone orzeszki. Wstawić do chłodnego miejsca.

Dodatkowo:
  • Konfitura z czarnej porzeczki
  • Batoniki KitKat (ok. 15 opakowań)
  • M&M's z ryżowym wnętrzem
  • Cake pops'y
Przygotowanie:

Pierwszy blat posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć 1/3 kremu. Kładziemy drugi blat i postępujemy, tak jak poprzednio. Kładziemy trzeci blat i smarujemy cały tort pozostałym kremem. Dookoła kładziemy KitKaty, a na wierzch wysypujemy M&M'sy. Możemy również ozdobić tort cake popsami. 
Smacznego :)





3 komentarze: