poniedziałek, 11 lutego 2013

Tort "Czekoladowa Rapsodia"

Tort "Czekoladowa Rapsodia"




Biszkopt kakaowy (tortownica 24 cm):

  • 7 jaj 
  • Szklanka cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 pełne łyżki kakao 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka i wymieszać mikserem. Mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem wymieszać, przesiać i wmieszać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 180ºC około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z formy. Całkowicie wystudzić, następnie przeciąć na 3 blaty.


Drugi biszkopt kakaowy - serce (tortownica 20 cm):

  • 4 jaja (lub 3 duże) 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 pełne łyżki kakao 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka i wymieszać mikserem. Mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem wymieszać, przesiać i wmieszać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 180ºC około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z formy. Całkowicie wystudzić, następnie wyciąć z biszkoptu serce i przeciąć na 2 blaty.


Krem czekoladowy:

  • Szklanka mleka 
  • Łyżeczka żelatyny
  • 50 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany 30%

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, pozostawić do napęcznienia. W tym czasie gotować mleko, dodawać połamaną czekoladę, kakao i cukier. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Wlać żelatynę i pozostawić do czasu, kiedy masa będzie miała temperaturę pokojową. Ubijać śmietanę i dodawać delikatnie do czekolady, by krem był puszysty. Wstawić do chłodnego miejsca.


Krem z białej czekolady:

  • Pół szklanki mleka 
  • Łyżeczka żelatyny
  • 50 ml ciepłej wody
  • 180g gorzkiej czekolady
  • 270 ml śmietany 30%

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, pozostawić do napęcznienia. W tym czasie gotować mleko, dodawać połamaną czekoladę. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Wlać żelatynę i pozostawić do czasu, kiedy masa będzie miała temperaturę pokojową. Ubijać śmietanę i dodawać delikatnie do czekolady, by krem był puszysty. Wstawić do chłodnego miejsca.


Warstwa wiśniowa:

  • 500g wiśni (ugotowanych, rozmrożonych) 
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150ml kompotu z wiśni
  • 50ml rumu

Kompot zagotować wraz z wiśniami. Dodać cukier i mąkę, gotować, aż masa będzie robić się gęsta. Wstawić do chłodnego miejsca, do wystudzonej masy wlać rum i wymieszać.

Galaretka:

  • 100g wiśni (ugotowanych, rozmrożonych)
  • Opakowanie galaretki wiśniowej
  • 450ml wody


Do gorącej wody wsypać galaretkę i wymieszać, do rozpuszczenia. Do masy wrzucić wiśnie i wymieszać. Zostawić w chłodnym miejscu do wystudzenia i stężenia.

Poncz:

  • 2 cytryny
  • 300ml ugotowanej wody
  • 100ml rumu
  • 3 łyzki cukru

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie Maltesers 

Przygotowanie:
Pierwszy blat z biszkoptu "serce" naponczować i wyłożyć tężejącą galaretkę, na to położyć drugi biszkopt "serce" i naponczować.
Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy i naponczować go (najwięcej przy bokach, by biszkopt nie był suchy). Położyć połowę masy wiśniowej, następnie 1/2 kremu z gorzkiej czekolady. Kolejny blat naponczować i wyłożyć 2/3 kremu z białej czekolady. Trzeci blat naponczować i posmarować kremem z gorzkiej czekolady. Na tort położyć przygotowany torcik "serce". Serce posmarować kremem z białej czekolady.
Dekoracja jest dowolna, lecz ja duży tort udekorowałam kremem z gorzkiej czekolady,a torcik "serce" kremem z białej czekolady. Na sercu ułożyłam przekrojone na pół Maltesers'y.





2 komentarze: