Tort "Czekoladowa Rapsodia"
Biszkopt kakaowy (tortownica 24 cm):
- 7 jaj
- Szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 pełne łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka i wymieszać mikserem. Mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem wymieszać, przesiać i wmieszać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 180ºC około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z formy. Całkowicie wystudzić, następnie przeciąć na 3 blaty.
Drugi biszkopt kakaowy - serce (tortownica 20 cm):
- 4 jaja (lub 3 duże)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka i wymieszać mikserem. Mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem wymieszać, przesiać i wmieszać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 180ºC około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z formy. Całkowicie wystudzić, następnie wyciąć z biszkoptu serce i przeciąć na 2 blaty.
Krem czekoladowy:
- Szklanka mleka
- Łyżeczka żelatyny
- 50 ml ciepłej wody
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 250g gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietany 30%
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, pozostawić do napęcznienia. W tym czasie gotować mleko, dodawać połamaną czekoladę, kakao i cukier. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Wlać żelatynę i pozostawić do czasu, kiedy masa będzie miała temperaturę pokojową. Ubijać śmietanę i dodawać delikatnie do czekolady, by krem był puszysty. Wstawić do chłodnego miejsca.
Krem z białej czekolady:
- Pół szklanki mleka
- Łyżeczka żelatyny
- 50 ml ciepłej wody
- 180g gorzkiej czekolady
- 270 ml śmietany 30%
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, pozostawić do napęcznienia. W tym czasie gotować mleko, dodawać połamaną czekoladę. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Wlać żelatynę i pozostawić do czasu, kiedy masa będzie miała temperaturę pokojową. Ubijać śmietanę i dodawać delikatnie do czekolady, by krem był puszysty. Wstawić do chłodnego miejsca.
Warstwa wiśniowa:
- 500g wiśni (ugotowanych, rozmrożonych)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150ml kompotu z wiśni
- 50ml rumu
Kompot zagotować wraz z wiśniami. Dodać cukier i mąkę, gotować, aż masa będzie robić się gęsta. Wstawić do chłodnego miejsca, do wystudzonej masy wlać rum i wymieszać.
Galaretka:
- 100g wiśni (ugotowanych, rozmrożonych)
- Opakowanie galaretki wiśniowej
- 450ml wody
Do gorącej wody wsypać galaretkę i wymieszać, do rozpuszczenia. Do masy wrzucić wiśnie i wymieszać. Zostawić w chłodnym miejscu do wystudzenia i stężenia.
Poncz:
- 2 cytryny
- 300ml ugotowanej wody
- 100ml rumu
- 3 łyzki cukru
Dodatkowo:
- 1 opakowanie Maltesers
Przygotowanie:
Pierwszy blat z biszkoptu "serce" naponczować i wyłożyć tężejącą galaretkę, na to położyć drugi biszkopt "serce" i naponczować.
Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy i naponczować go (najwięcej przy bokach, by biszkopt nie był suchy). Położyć połowę masy wiśniowej, następnie 1/2 kremu z gorzkiej czekolady. Kolejny blat naponczować i wyłożyć 2/3 kremu z białej czekolady. Trzeci blat naponczować i posmarować kremem z gorzkiej czekolady. Na tort położyć przygotowany torcik "serce". Serce posmarować kremem z białej czekolady.
Dekoracja jest dowolna, lecz ja duży tort udekorowałam kremem z gorzkiej czekolady,a torcik "serce" kremem z białej czekolady. Na sercu ułożyłam przekrojone na pół Maltesers'y.
Imponujący!
OdpowiedzUsuńpiękny ;d
OdpowiedzUsuń