Tort z wiśniami pod bezową chmurką
Składniki na tortownicę 24 cm:
Biszkopt jasny:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu
- 1 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 800 ml mleka
- 6 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 6 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 350 g masła
- aromat waniliowy
Galaretka wiśniowa:
- paczka mrożonych wiśni (ok.450 g)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 goździki
- 2 galaretki wiśniowe
- 1/4 szklanki wiśniówki
Beza:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
- czekolada
- wiśniówka
Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Do miseczki z żółtkami wlać łyżeczkę octu i wsypać półtorej łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszać.Dodawać stopniowo wymieszane żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i wmieszać do ciasta. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z formy. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty.
Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielić od żółtek.ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka i wymieszać mikserem. Mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem wymieszać, przesiać i wmieszać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 180ºC około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z formy. Całkowicie wystudzić.
Krem:
400 ml mleka zagotować z cukrami. Drugie 400ml zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat waniliowy i zmiksować.
Galaretka:
Wiśnie wrzucić do garnka, wlać pół szklanki wody i dusić dopóki się nie rozmrożą. Dodać 2 goździki, cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilkę dusić - około 5 minut. Pod koniec gotowania dodać wiśniówkę. Odcedzić wiśnie, a pozostały sok uzupełnić wodą, tak aby w sumie było go 500 ml. Sok z wodą zagotować, a następnie rozpuścić w nim galaretki. Kiedy galaretki się rozpuszczą, dodać odcedzone wcześniej wiśnie, wymieszać i odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. (Lekko stężoną masę nakłada się na tort)
Beza:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno mikserem. Następnie, cały czas ubijając, dodawać cukier, po jednej łyżce. Masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym należy narysować okrąg o średnicy 24 cm. Masę wyłożyć na narysowane koło. Piec przez 1 godzinę w 140ºC. Wystawić do ostygnięcia.
Wykonanie:
Jeden blat biszkoptu położyć na paterze. Naponczować (wiśniówką + wodą), a następnie otoczyć ją obręczą to do tortów. Wyłożyć połowę kremu i przykryć ją kakaowym biszkoptem. Naponczować go mieszanką wiśniówki i wody. Wyłożyć 3/4 pozostałego kremu (reszta do posmarowania boków). Przykryć ostatnim biszkoptem i naponczować, a kiedy masa wiśniowa zacznie tężeć wyłożyć ją biszkopt. Całość przykryć bezą i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Kiedy obie masy już stężeją delikatnie zdjąć obręcz, boki tortu wysmarować pozostałą masa kremową i oblepić płatkami migdałowymi. Bezę można polać rozpuszczoną czekoladą.
Wygląda imponująco! Pysznie!
OdpowiedzUsuń