sobota, 30 czerwca 2012

Tort Andaluzja





Tort Andaluzja

                               


Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki. Tort zrobiłam na moje szesnaste urodziny, wszystkim gościom smakował. Mam nadzieję że i Wam się spodoba.

Składniki na 3 blaty (tortownica 24cm):

  • 10 białek
  • 160 g zmielonych migdałów
  • 160 g cukru pudru
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 37 g kakao

Masa cytrynowa:

  • 2 cytryny
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 35 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 10 g żelatyny
  • 90 g śmietany 30% 

Masa czekoladowa:

  • 250 g gorzkiej czekolady 
  • 200 g śmietany 30%
  • 70 g masła, w temperaturze pokojowej

Polewa czekoladowa:

  • 200 ml mleka
  • 200 g czekolady (70%)
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

Wykonanie blatów migdałowych:


Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem od pieczenia. 


Migdały wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo drobny cukier. Białka wymieszać delikatnie z produktami sypkimi. 


Gotowe ciasto rozdzielić na trzy części. Każdą z nich piec w temp. 200ºC przez około 15 - 17 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.




Wykonanie masy cytrynowej:


Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do szklanej miseczki wlać sok z cytryny, otartą skórkę, cukier, masło, żółtka, jajko. Składniki w miseczce ubijać delikatnie nad parą wodną, aż masa zgęstnieje i wsypać żelatynę. Szybko wymieszać, by się rozpuściła i połączyła z masą cytrynową. Ostudzić, przykryć folią i wstawić do lodówki (do stężenia).


Kiedy masa stężeje, należy ją odrobinę zmiksować, by nie było grudek. Śmietanę ubić i połączyć z masą cytrynową.




Wykonanie masy czekoladowej:


Czekoladę w małych kawałkach wsypać do miseczki. Podgrzewać nad kąpielą wodną. Zagotować 100g śmietany, nie doprowadzając jej do wrzenia (100 g) i wylać na czekoladę. Chwilkę poczekać i wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby masa zgęstniała.


Z gotowej i chłodnej masy odjąć 250 g (resztę zachować). Podgrzać w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać podgrzaną masę czekoladową i zmiksować tak, żeby powstał puszysty krem. Ubić 100g śmietany i dodać do masy czekoladowej. Wymieszać.




Wykonanie tortu:


Na spód tortownicy położyć migdałowy blat, wokół niego zamknąć obręcz tortownicy Na blat wyłożyć masę czekoladową, przykryć drugim blatem. Wyłożyć masę cytrynową, przykryć ostatnim blatem migdałowym. Włożyć do lodówki.


Podgrzać w kąpieli wodnej pozostałą część kremu czekoladowego, który pozostał z wykonania masy czekoladowej. Posmarować nim wierzch schłodzonego tortu. Włożyć do lodówki. 

Tort odpiąć z obręczy,wierzch i boki oblać polewą czekoladową, schłodzić.


Wykonanie polewy:


Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem, dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej masy. 




2 komentarze:

  1. istne zabójstwo dla odchudzających się! ale... nie raz nie zawsze, nie dwa- nie wciąż! cudowny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny! Ileż bym dała, żeby teraz taki zjeść!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń