Sernik ciasteczkowy
Składniki:
Spód:
-175g ciastek
-50g masła, o temp. pokojowej
-3 kostki czekolady (mogą również być cukierki czekoladowe)
-500g mascarpone
-180ml śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru
-100g białej czekolady
-3 łyżeczki żelatyny(rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody)
-100g ciastek
Wykonanie:
Spód:
Ciastka, masło i czekoladę zmielić na mokry piasek. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać i wstawić do lodówki.
Masa serowa:
W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę i wystudzić. Mascarpone, śmietanę i cukier zmiksować. Dolewać białą czekoladę i dalej miksować. Stopniowo dodawać ciepłą żelatynę. Ciastka pokruszyć i dodać do masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na spód i wstawić do lodówki.
Dodatkowo sernik można posypać startą czekoladą i pokruszonymi ciasteczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz