sobota, 23 lutego 2013

Brownies Tiramisu

Brownies Tiramisu


Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:
  • 230g gorzkiej czekolady
  • 230g masła
  • 240g cukru
  • 6 jaj
  • 150g mąki
  • 4 łyżki kawy rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej wody
  • 500g mascarpone
  • Ekstrakt z wanilii
Przygotowanie:

Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali i wystudź. Masło utrzyj z cukrem (170g) i dodawaj stopniowo cztery jajka. Ucieraj, aż do powstania jednolitej masy. Wlej przestudzoną czekoladę, kawę (1/4 szklanki), wsyp mąkę i wymieszaj.Mascarpone zmiksuj z 2 jajkami, 2 łyżkami ekstraktu z wanilii, pozostałym cukrem (70g) i kawą (1/4 szklanki).Połowę ciasta czekoladowego wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok. 30 na 20 cm. Na to wyłóż masę serową i pozostałą część ciasta czekoladowego (rozprowadź ją niezbyt równomiernie). Piecz przez ok. 50 minut w temp. 175ºC, następnie brownies wystudź.


Proponuję podać ciasto z gałką lodów lub bitą śmietaną. Smacznego.

1 komentarz: